Whiplashskada

Whiplashskada
Bilden visar en pisksnärt med huvudet.

En whiplashskada kan uppstå när huvudet kastas fram och tillbaka vid exempelvis ett fall, en bilolycka, arbetsolycka eller sportolycka. Det kan beskrivas som en form av stukning av halskotpelaren och tillhörande mjukdelsstrukturer.

Om du har drabbats av en whiplashskada kan du bland annat uppleva huvudvärk, yrsel, tinnitus, käkproblem samt smärta i nacke, axlar och armar. Domningar eller värk i armar eller fingrar är också relativt vanligt. Vissa upplever även minnesproblem och koncentrationssvårigheter.

En whiplasholycka kan bland annat orsaka skador i muskler, ligament, kotor och nerver i nacken. I vissa fall kan även blödningar eller frakturer förekomma i det akuta läget. Denna typ av skador behandlas av läkare.

Många som drabbats av en whiplashskada upplever dock att deras läkare inte kan säga var de ihållande besvären kommer ifrån. Kanske tar man röntgenbilder och undersöker med magnetkamera utan att finna några skador som förklarar symptomen. Det är tyvärr mycket vanligt att man känner sig misstrodd om inga muskulära, skeletala eller neurologiska kliniska fynd kan göras.

Om du upplever besvär efter en whiplasholycka som du inte lyckas komma till rätta med så kan det vara bra att kontakta en Atlasterapeut för en undersökning & konsultation.

Många av de långvariga symptom som personer upplever vid en whiplashskada sammanfaller nämligen med de besvär som personer uppgivit minska efter en behandling  baserad på ATLANTOtec-metoden.  En metod som har som syfte att behandla störningar i översta nackleden där skallen leder mot atlaskotan.

Kan en störning i översta nackleden uppstå vid en whiplash? 

Dysfunktion i översta nackledenMycket talar för att en olycka där huvudet får en snärt eller släng kan skapa störningar på olika nivåer i halsryggen. Bland annat har kroppsterapeuter sett att en störning i översta nackleden där skallen vilar mot översta nackkotan, atlaskotan, kan uppstå efter en whiplasholycka. Detta område är speciellt känslig då det kan påverka hela resterande ryggraden. Följden kan bli en påverkan på hela skelettet, muskelsystemet samt blodcirkulationen och nervsystemet. Detta kan i sin tur vara bakomliggande orsaken till flera kroppsliga bevär.

Behandling

En behandling baserad på ATLANTOtec-metoden har som syfte att behandla eventuella störningar i översta nackleden där skallen leder mot atlaskotan. Med metoden behandlas på köpet flera av de djupt liggande muskler i nacke, hals och rygg som kan ha blivit påverkade vid en whiplashskada.